JO14

Achtergrond

De Onder-14 competitie is als pilot gestart in het seizoen 2013-2014. De meeste, wat grotere, amateur clubs spelen met hun C1 in de Hoofdklasse, 3e of 2e divisie. Eerstejaars C-junioren kunnen dat niveau soms nog niet aan en zouden aangewezen zijn op de reguliere 2e of 1e klasse in hun eigen regio. Daar zien ze zich vaak geconfronteerd met tweedejaars C-junioren, vaak al uit hun groeispurt.

Kenners van Jeugdvoetbal meenden dat het voor de ontwikkeling van, met name voor sommige wat kleinere spelers die nog niet in de groei zijn (meestal in fysieke zin, soms in mentale zin), beter zou zijn om tegen de betere talenten van de andere clubs in West 1 te spelen. De pilot werd een groot succes en sindsdien is Onder-14 voor jeugdige talenten een onderdeel van het aanbod van de KNVB in West 1. Inmiddels overigens ook in de rest van Nederland.

Bij het inschrijven van teams voor een nieuw voetbalseizoen kun je in Sportlink dus gewoon Onder-14 selecteren. Let op: de Onder-14 competitie wordt verspeeld op zaterdag. Wie zich inschrijft voor Onder-14, schrijft zich dus in voor een competitie met als wedstrijddag de zaterdag.

In de regio Amsterdam-Haarlem spelen veel C-teams op zondag. Daarom is in 2014-2015 een pilot gestart voor Onder-14 op zondag. In 2015-2016 wordt die pilot vervolgd. Wie wil deelnemen schrijft het C-team in de reguliere 2e klasse en vermeld in het opmerkingenveld ‘Onder 14 zondag’.

Info 2015-2016: zie het artikel op deze website

Aanvangstijd 11.00 uur of later

De clubs hebben onderling afgesproken dat de deelnemende C-teams hun thuiswedstrijden niet eerder aanvangen dan 11.00 uur. De reistijden zijn wat langer dan in de reguliere regionale competities en clubs geven elkaar graag de gelegenheid om op een redelijke tijd van huis te gaan.

Het komt wel eens voor dat de werkafspraken tussen de clubs bij de wedstrijdsecretaris van een bepaalde club niet bekend zijn. Zie je tijdens het seizoen een hele vroege aanvangstijd, neem dan even contact op met de tegenstander voor overleg. Meestal berust het op een misverstand en is er snel een mouw aan te passen.

Speelwijze

Uiteraard wordt in de Onder-14 competitie gewoon 11×11 gespeeld met de reguliere KNVB-spelregels. In een technisch overleg is afgesproken zo aanvallend mogelijk te spelen, met zoveel mogelijk risico en zoveel mogelijk druk naar voren. De Hollandse School mag dan niet meer te zien zijn geweest in Brazilië, in de Onder-14 competitie wordt nog gewoon hoog druk gezet met 1-1 situaties en worden spelers nog steeds gestimuleerd minimaal hun directe tegenstander uit te spelen. Dit alles is overigens geen verplichting, meer een onderlinge voetbaltechnische aansporing.

In de Onder-14 competitie is geen promotie/degradatie-regeling van toepassing. Kampioenen kunnen dus ook niet promoveren naar bijvoorbeeld de 1e klasse. Je speelt mee in Onder-14 om het maximale rendement uit het opleiden van kinderen te halen.

Voor het laatste nieuws over Onder-14 kun je hier klikken.

7 gedachten over “JO14

 1. Hallo,

  hoe worden de voorjaarscompetitie’s van de o14 zaterdag bepaald?
  Ik kan hier nergens iets over terugvinden. Ik hoorde dat de nrs 1 t/m 3 van elke poule bij elkaar ingedeeld gaan worden…maar dit lijkt mij sterk, dat zal dan betekenen dat er 15 teams in 1 poule komen. Ik hoop een antwoord te mogen krijgen.

  Groet,

  Ron Cannemeijer

  1. Hi Ron. Op dezelfde manier als alle herindelingen. Op basis van onderlinge resultaten en observaties van leden van de werkgroep verspreid over het district. Er is geen harde regel of P/D-reglement, we zoeken de juiste weerstand van alle kinderen en wegen dat tegen elkaar af. Dus wat dat betreft: gewoon lekker voetballen en zo vaak mogelijk scoren :)! Gr Robert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *