JO12

Achtergrond

De Onder-12 competitie is als pilot gestart in het seizoen 2012-2013. De meeste, wat grotere, amateur clubs spelen met hun D1 in de Hoofdklasse of de 2e divisie. Eerstejaars D-pupillen kunnen dat niveau nog niet aan en zouden aangewezen zijn op de reguliere 2e of 1e klasse in hun eigen regio. Kenners van Jeugdvoetbal meenden dat het voor de ontwikkeling van de spelers beter zou zijn om tegen de beste talenten van de andere clubs in West 1 te spelen. De pilot werd een groot succes en sindsdien is Onder-12 voor jeugdige talenten een onderdeel van het aanbod van de KNVB in West 1. Inmiddels overigens ook in de rest van Nederland.

Aanvangstijd 11.00 uur of later

De clubs hebben onderling afgesproken dat de deelnemende D-teams hun thuiswedstrijden niet eerder aanvangen dan 11.00 uur. De reistijden zijn wat langer dan in de reguliere regionale competities en clubs geven elkaar graag de gelegenheid om op een redelijke tijd van huis te gaan.

Het komt wel eens voor dat de werkafspraken tussen de clubs bij de wedstrijdsecretaris van een bepaalde club niet bekend zijn. Zie je tijdens het seizoen een hele vroege aanvangstijd, neem dan even contact op met de tegenstander voor overleg. Meestal berust het op een misverstand en is er snel een mouw aan te passen.

Speelwijze

Uiteraard wordt in de Onder-12 competitie gewoon 11×11 gespeeld met de reguliere KNVB-spelregels. In een technisch overleg is afgesproken zo aanvallend mogelijk te spelen, met zoveel mogelijk risico en zoveel mogelijk druk naar voren. De Hollandse School mag dan niet meer te zien zijn geweest in Brazilië, in de Onder-12 competitie wordt nog gewoon hoog druk gezet met 1-1 situaties en worden spelers nog steeds gestimuleerd minimaal hun directe tegenstander uit te spelen. Dit alles is overigens geen verplichting, meer een onderlinge voetbaltechnische aansporing.

In de Onder-12 competitie is geen promotie/degradatie-regeling van toepassing. Kampioenen kunnen dus ook niet promoveren naar bijvoorbeeld de 1e klasse. Je speelt mee in Onder-12 om het maximale rendement uit het opleiden van kinderen te halen.

Voor het  laatste nieuws over Onder-12 kun je hier klikken.

12 gedachten over “JO12

 1. Hallo,

  Wanneer volgt de indeling voor de groepen?
  KNVB West 1 geeft aan dat de werkgroepen akkoord moeten geven.

  Met sportieve groet,

  Nick Dijkstra
  SV Kampong

  1. Ha Nick, de indelingen volgen uiterlijk eind volgende week. Heeft even wat meer voeten in aarde dan de reguliere competities . Gr Robert

 2. Goedenavond,

  Heb een vraagje over reistijd. Er worden afspraken gemaakt met de nieuw opgezette competities betreffende aanvangstijden. Nu gaat dit onder de noemer “omdat de reistijd langer zou zijn”. Dus als er een team 9×9 of onder 12 moet spelen dient men hier rekening mee te houden en bij andere teams niet. Is het niet zo dat men bij alle teams hier rekening mee dient te houden? Het lijkt mij toch een afspraak met eigen belang. Nu hebben wij binnenkort, bij ons, een wedstrijd O12, reisafstand 29km. Ook hebben wij nog 14 andere wedstrijden waarbij de afstand varieert tussen 22km en 73km. Dus de 29km is niet zo ver. Er komt ook nog een hoger spelend D-team van dezelfde vereniging bij ons spelen. Omdat daar geen afspraken over zijn gemaakt mogen die wel om 8h30. Is het niet zo dat hoe lager je speelt, F,E,D etc, hoe vroeger? Zo plannen wij dit al jaren. Wel rekening houdend met teams die “echt” ver moeten reizen. De enige optie die er overigens bij ons is om toch aan deze afspraak te voldoen is een C-team, dat verder moet reizen, om 8h30 te laten spelen en de O12 later. Dus een afspraak die eigenlijk geen zin heeft.

  1. Hi Martijn. Ja voor deze competities hebben we afgesproken om vanaf Onder 12 en ouder rekening te houden met de reistijd en dus niet voor 11.00 uur af te trappen. Fijn te lezen dat jullie daar ook voor andere teams rekening mee houden! Dat getuigt van goed gastheerschap. Hopelijk volgen meer clubs jullie voorbeeld. Groet, Robert

 3. Weet iemand onder wat voor categorie de o12 competitie komt (a of b) en is er al een speelschema bekend.
  Vriendelijke groet
  Dennis

  1. Hi Dennis. o12 is B categorie. Speeldagen zijn al bekend via de KNVB Speeldagen kalender West 1, speelschema komt in augustus ;). Gr Robert

  1. Hi Dennis. Voor hele specifieke vragen over de competities verwijs ik je graag naar de competitieleider bij de KNVB. Mail je hem? Gr Robert

 4. Goedendag,

  De Onder 12 is ingedeeld in de tweede klasse. Wat is de reden hiervan. Bestaat er een mogelijkheid om hoofdklasse te spelen?

  De 011 kan bijv wel hoofdklasse spelen waarom is voor deze opzet gekozen.

  Doe je de eerste jaars D niet tekort die wel net tegen niveau hoofdklasse aan zitten en die volgend jaar willen aansluiten bij een D1. (hoofdklasse of divisie)

  mvrg

  1. Hi Esther. Als jullie O12 in de 2e klasse staat ipv de hoofdklasse dan is er ws iets misgegaan, je kunt gewoon hoofdklasse aanvragen bij de competitie leider. Gr Robert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *