JO11

Achtergrond

De E9x9-competitie voor 2e jaars E-pupillen is als pilot gestart in het seizoen 2010-2011. Met 32 deelnemende teams bleek het spelconcept precies de uitdaging die de betere E-pupillen nodig hebben na drie seizoen (2 jaar F, een jaar E) 7×7 te hebben gespeeld. In de jaren erna kwamen er steeds meer aanmeldingen en werd in West 1 de Hoofdklasse E een E9x9 competitie. Met ook een eigen bekertoernooi. Inmiddels heeft E9x9 navolging gekregen in de andere KNVB-districten.

Wedstrijdvorm

Het seizoen 2017/2018 is het laatste seizoen waarin de 9×9 competitie wordt gespeeld. Aankomend seizoen zal de wedstrijdvorm 8×8 worden gehanteerd voor de JO11 en JO12 competities.

Twee fasen i.p.v drie fasen

De competitie werd tot dit seizoen gespeeld in drie fasen. Vanaf seizoen wordt gewerkt met een landelijke agenda bestaande uit een najaars- en voorjaarsindeling zoals die in de B-categorie Jeugdvoetbal over het algemeen gebruikelijk is. Bij de indeling wordt gestreefd naar poules van 12 teams, waardoor ieder team dus 11 wedstrijden speelt. Daarna volgt herindeling.

Reistijden

De hoogste poules herbergen de sterkste teams uit het District West 1. Hierbij wordt geen rekening gehouden met reistijden, wie op dit niveau wil spelen moet dus rekening houden met langere reistijden. Het betreft hier de poules 1 en 2. De poules op niveaus 3 t/m 5 zijn regionale poules. Waar mogelijk wordt regionaal ingedeeld. Bij de overige poules (lagere speelsterkte) wordt binnen de mogelijkheden zoveel mogelijk rekening gehouden met reistijden. Dit is echter niet altijd haalbaar, mede vanwege de wens van clubs om ‘eens tegen andere clubs te spelen’. In algemene zin geldt dat bij de indeling ‘speelsterkte’ zwaarder weegt dan reistijd.

20 gedachten over “JO11

  1. Hi m. Er is geen harde P/D regeling in o10 en 9×9. Er wordt gewogen en zowel kwalitatief als kwantitatief gekeken om teams op weerstand in te delen en de afwisseling te borgen. Zo goed mogelijk ;). Gr Robert

 1. Hoi Robert,

  Wanneer wordt de indeling van de 3e fase bekendgemaakt ? En kun je dan ook aangeven of het wedstrijdschema volgens de speeldagenkalender (met o.a 2 x een reguliere wedstrijddag in een vakantieperiode) gehandhaafd blijft ? Vriendelijke groet,

  1. Hi Sjoerd. Fase 3 is ws over 7-9 dagen bekend, mss zelfs iets eerder! Wijzigingen Speeldagenkalender zijn ons niet bekend maar als die ontstaan zal de KNVB dat communiceren ;). Gr Robert

   1. Bedankt voor de reactie , ik heb nog 1 vraag !
    Is de hoofdklasse 9 tegen 9 een open inschrijving , ! Kan elke club zich hier voor inschrijven !

    Gr cees

 2. robert .

  nog een vraag , is het als club raadzaam om in te schrijven in de hoofdklasse 9 tegen 9 ,
  met de verhalen die er gaan over het masterplan van de KNVB f pupilen 2:2 3:3 e pupillen 6:6 en 8:8 , KNVB wil spelers meer balcontacten geven in kleinere ruimtes.
  hoor graag jou mening hier over.
  ik hoor graag van jou groet cees

  1. Hi Cees. In 16-17 spelen we in West 1 de competities zoals we die in 15-16 ook kennen. De nieuwe vormen worden eerst in pilot vorm gespeeld. Dus als club heb je in onder-11 dezelfde keus als eerder ook: hoofdklasse 9×9, 1e klasse en lager 7×7. Groet, Robert

 3. Goedendag,

  Ik had een vraag gesteld over een jo11 team vwb een uitslag. Ik zie dit bericht niet meer staan en heb verder ook geen reactie gekregen. Moet ik daarvoor ergens anders zijn wellicht?

  Ik hoor het graag.

 4. Goedemorgen,

  Is er in het seizoen 2017/2018 nog sprake van een Hoofdklasse die 9:9 speelt in de categorie O11?
  Deze lichting speelt in O12 straks 8:8 op minder dan een half veld. Mits dir correct is, zou een tussenstap via 9:9 in 011 niet erg logisch meer zijn.

  Alvast bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *