Over Jeugdvoetbal West 1

Jeugdvoetbal West 1 is een platform voor alle initiatieven in KNVB District West 1 om het Jeugdvoetbal op niveau te houden en te verbeteren. Dit platform wordt gecoördineerd door de werkgroep.

Historie

In 2010 is de werkgroep ontstaan uit een samenwerking tussen de KNVB competitieleiders en een groep actieve vertegenwoordigers van amateurverenigingen. De aandacht van werkgroep richtte zich in eerste instantie op talentvolle voetballers en hun ontwikkeling. Daarnaast bevordert het de samenwerking tussen clubs, technisch kader en zorgt het voor kennisuitwisseling tussen clubs en technisch kader, met algehele kwaliteitsverbetering tot gevolg.

Veel dank zijn we verschuldigd aan de in april 2015 overleden Marius ten Raa – lid van het eerste uur van de werkgroep –  voor al zijn energie. En Robert Bolhuis die tot en met het seizoen 2016/2017 als voorzitter de drijvende kracht is geweest van de werkgroep.

Missie & Visie

Missie: Het verbeteren van het jeugdvoetbal ter bevordering van de ontwikkeling en spelvreugde van spelers en teams.

Visie: Alle spelers en teams spelen op het juiste niveau met de juiste tegenstanders, waardoor teams en spelers niet worden belemmerd.

Resultaten

De werkgroep heeft goed gekeken naar de omstandigheden van de talententeams en hard gewerkt aan mogelijkheden tot verbetering. Dit heeft geleid tot de volgende resultaten:

 • 2010-2011: De E-top 9×9 competitie voor talentenverengingen.
 • 2012-2013: Voetballen op geboortejaar voor de meest talentvolle spelers: pilot ‘Onder-12’ voor de beste eerstejaars D-pupillen
 • 2013-2014: Opzet competities ‘Onder-10’ en ‘Onder-14’.
 • 2015-2016: Opzet competitie ‘Onder-8’.
 • 2016-2017: Inrichten niveaus per leeftijdcategorie en het toepassen van principe ‘Meenemen van niveau’. Hiermee worden de spelers, teams en het technisch kader van verenigingen die zich inzetten voor ontwikkeling beloond.

Plan 2017/2018

Voor het seizoen 2017-2018 heeft de werkgroep de volgende doelstellingen:

 • Uitbreiden werkgroep met coordinator per lichting.
 • Adviseren bij indelingen van West1 talentcompetities JO08 t/m JO12.
 • Introduceren werkgroep in andere districten (West2, Oost en Noord),
 • Bemiddelen in wedstrijdvorm JO12 lichting 2007,
 • Pilot van principe ‘Meenemen niveau” voor niet-talententeams.
 • Bespreken met betrokken partijen om principe ‘Meenemen niveau’ toe te passen bij besloten BVO competities (BVO O14 en O16) en A-categorie competities JO13, JO15, JO17 en JO19.

Twee maal per seizoen overleg met verenigingen

De werkgroep schrijft twee keer per seizoen een bijeenkomst met alle deelnemende clubs uit. Tijdens de bijeenkomst wordt de voortgang geëvalueerd en wordt gezamenlijk besproken op welke manier deze competities verder verbeterd kunnen worden. Het zijn tevens netwerkbijeenkomsten waar kennis wordt uitgewisseld. En waar contactgegevens worden uitgewisseld om zo oefenwedstrijden en toernooien met elkaar te kunnen organiseren. Er is een najaars- en een voorjaarsbijeenkomst.

Sponsoring

De werkgroep dankt sponsor BASIS ActivatieMarketing voor de steun, waaronder het faciliteren van deze website.

30 gedachten over “Over Jeugdvoetbal West 1

 1. Bij de indeling van de E9x9 is een duidelijke zwaarte waarneembaar en begrijp ik dat er een soort van promotie-/degradatieregeling van toepassing is. Is er ergens uitgeschreven op welke wijze de verschillende poules (Hoofdklasse 1 t/m 20) zich tot elkaar verhouden en wat eventuele promotie- en degradatieregelingen zijn (bijvoorbeeld winnaars Fase 1 in poules 3,4,5 naar poule 2….)?

  Ik verneem graag

  1. Er is geen p/d-reglement voor E9x9. Na elke fase wordt een nieuwe indeling gemaakt, waarbij in eerste instantie “speelsterkte” leidend is. Dat gaat niet altijd over “winnen en verliezen”, want er wordt ook gekeken naar onderlinge uitslagen en ook naar gescoorde doelpunten. En natuurlijk naar berichten van de “rayon-medewerkers” en onderlinge uitslagen van in bijv. bekerwedstrijden en sommige oefenwedstrijden. Secundair wordt ook gekeken naar reisafstand en naar variatie in de poules van de ene naar de andere fase. “Op de winst spelen” is in E9x9 in ieder geval geen handvat voor promotie, “winst boeken” staat centraal in de E9x9. De werkgroep doet jaarlijks hun uiterste best om drie leuke en uitdagende poules samen te stellen voor alle kinderen. Uiteraard houden we ons aanbevolen voor suggesties.

 2. ik vraag me af wanneer de slotdatum van de 2e fase (9×9) E-pupillen U11 is qua competitie-wedstrijden en eventuele inhaalwedstrijden? tot wanneer kunnen deze gespeeld worden? en wanneer de nieuwe indeling fase 3 gemaakt wordt en wanneer de 3e fase begint?

 3. Beste dames/heren,
  Ik ben lid van het jeugdbestuur van Sv Diemen en wij moeten binnenkort een 2 tal nieuwe 9 x 9 doelen aanschaffen welke de “nieuwe” afmeting seizoen 2015/2016 hebben. Ik begreep op 1 van de eerdere meetings dat de KNVB hiervoor een collectieve scherpe prijs / contract heeft afgesloten met een “doelen” leverancier.
  Kun u mij aan de gegevens van deze leverancier helpen en de overeengekomen prijsstelling etc. zodat wij de doeltjes kunnen gaan bestellen.

  Alvast bedankt voor de info.

  MVG
  Rob Dalmulder / Sv Diemen

  1. Hi Rob,
   Er zijn inderdaad eerder leveranciers gezocht die een scherpe prijs neerleggen. Tot collectieve inkoop is het nog niet gekomen, omdat clubs de vrijheid willen houden bij hun eigen leveranciers “te winkelen”.
   Komen jullie morgenavond naar de bijeenkomst bij DSS? Zie http://jeugdvoetbalwest1.nl/?p=193 Dan nemen we de info even mee.
   Sportieve groet, Robert (lid werkgroep)

   1. Dag Robert,
    Onze TJC is niet op de meeting geweest en ik zelf heb niet eerder naar je reactie op mijn vraag gekeken. Vandaag dus pas. Maar begrijp dat wij net zo goed een offerte kunnen aanvragen bij onze reguliere leverancier. Maar misschien heb jij nog een adres die de goals “scherp” aanbood. Hoor het fan graag. Gr Rob

    1. Hi Rob. Ik heb nog even nagevraagd maar er ligt nu geen collectief aanbod dat scherper is dan waar jullie zelf op uit zouden komen! Groet, Robert

 4. Beste dames, heren,

  Vandaag hebben wij tegen een team gespeeld in de u12 competitie die twee dispensatie spelers hebben opgenomen in hun team.
  Zij toonden een document met werkafspraken KNVB waarin wordt toegestaan twee dispensatie spelers (2e jaars D) op te nemen.

  Kan iemand dit bevestigen en wellicht mij informeren waar het document op de website van de KNVB te vinden is. Tot vandaag is mij in ieder geval bekend dat in de u12 competitie niet met dispensatie spelers kan worden gespeeld. Ik kan ook geen andere regelgeving m.b.t. bovenstaande terugvinden..

  Dank vast voor de reacties.

  1. Dag Belinda. Het enige dat we ons kunnen voorstellen is dat het document de werkafspraken beslaan van het seizoen 12-13. Dat was het pilotjaar waarin geboortejaar 2001 “onder 12” speelde. Destijds waren twee dispensatie spelers toegestaan. Inmiddels niet meer. Obv “gentleman’s agreement” kunnen clubs onderling soms een speler toestaan (klein en uit vierde kwartaal bijvoorbeeld, of als een kind erg geblesseerd is geweest). Het kan natuurlijk zijn dat jullie tegenstander niet weet wat de nu geldende afspraken zijn en zich te goeder trouw beroept op de werkafspraken van destijds. In dat geval is er dus een misverstand. Groet, Robert

 5. Hoe worden straks eigenlijk de nieuwe competities ingedeeld?

  Soms is er sprake van (grote) verschillen tussen opeenvolgende lichtingen binnen een club. Worden teams ingedeeld op basis van de resultaten die ‘een eerdere lichting’ het voorgaande jaar op een bepaald niveau heeft gerealiseerd? Of wordt er toch ook rekening gehouden met de resultaten die het team het jaar daarvoor zelf heeft geboekt?

  M.a.w., wordt de nieuwe indeling van de Onder-12 bijvoorbeeld afgeleid van de eindstand van deze competitie in dit seizoen of wordt hierbij ook gekeken naar de resultaten die het nieuwe Onder 12 team het jaar daarvoor in de 9×9 competitie heeft behaald?

  Kunnen clubs hier zelf nog invloed op uitoefenen ?

  1. Ha Ruben, dank voor je reactie. Dat kan zeker. Hoe dat precies zit en wat de gang van de zaken, dat wordt toegelicht op de zomerbijeenkomst voor clubs op dinsdag 19 mei bij WV-HEDW. Komen jullie ook? Groet, Robert

 6. Beste lezer,

  Bij deze een vraag mbt 9×9 competitie (E pupillen) . Kunnen clubs meerdere 9X9 teams inschrijven? Of mag iedere club slechts 1 9×9 team aandragen?

  Ik hoor graag van u,

  mvrgr,
  Frank

  1. Beste Frank,
   clubs die menen dat ze meer dan één E-team hebben dat het niveau van de E-hoofdklasse aan kan, kunnen twee teams inschrijven voor de Hoofdklasse E9x9.
   Met groet namens de werkgroep,
   Robert Bolhuis

 7. Beste Wesley,

  Onze vereniging neemt deel aan de onder 12 competitie.

  Alleen is nu de D1 (hoofdklasse B) weggehaald en vervangen door een onder 12.
  Uiteraard is dit niet de bedoeling! De D3 van SV Ouderkerk is ons onder 12 team.

  Graag zsm weer aanpassen.

  Groeten,
  Arjan Schulte
  SV Ouderkerk

  1. Hi Arjan. Je kunt wesley alleen bereiken op zijn KNVB adres, niet via deze site. Zijn E-adres kun je vinden via de “over…”-pagina op deze site. Succes. Gr Robert

 8. geachte heer/mevrouw,

  bestaat de regel nog dat er maar één 1e jaars E speler in de hoofdklasse per team mag uitkomen. Zo ja, hoe vindt hier de controle op?
  Sommige verenigingen schrijven nu 2 E teams in voor de 9×9 competitie waarbij het 2e team vaak voornamelijk uit 1e jaars E pupillen bestaat.
  Hoe wordt dit gecontroleerd?

  MvG
  Daan

  1. Beste Daan. De spelregels en dispensatie regels staan op de website en zijn zo voor iedereen in te zien. Je vindt ze onder E9x9. Als clubs merken dat andere clubs zich niet aan de spelregels houden hebben ze eerst onderling overleg. Daarna wordt de KNVB competitieleider geïnformeerd en neemt de KNVB contact op met de betreffende vereniging. Weet je zo voldoende? Groet, Robert

 9. Beste mevrouw, meneer,

  wanneer is de indeling van de 3e fase O10 bekend?
  En waarom is het weekend van 6/2 een vrij weekend en zijn de beide weekenden van de voorjaarsvakantie (M) wedstrijddagen (20/2 en 27/2)?

  Alvast bedankt voor de reactie.

  1. Beste Peter. De indeling van fase 3 wordt pas na fase 2 gemaakt, bekendmaking duurt dus nog wel even. We gaan ook pas 20 februari starten met fase 3, zie http://jeugdvoetbalwest1.nl/?p=219 . Vaststellen van de speeldagen rondom de voorjaarsvakantie is altijd lastig gezien de spreiding van die vakanties. De KNVB probeert zo goed mogelijk met vakanties rekening te houden, maar ja, als je met de een rekening houdt dan houd je daardoor soms geen rekening met de ander. En andersom ;). Gr Robert

 10. Wij DOVO O10-1 staan op 20/2 ingepland voor de beker, starten op die datum voor de derde fase wordt dus lastig.
  Afgelaste wedstrijd krijgen we niet ingepland, ze reageren niet. Waarom worden inhaalwedstrijden niet gewoon door de KNVB ingepland i.p.v. dat je het zelf moet zien te regelen?

  Al met al hebben we dus straks 2 wedstrijden gevoetbald voor de competitie in 6 weken tijd. Is misschien wat weinig voor talententeams.

  1. Ha Peter. Deze vraag kun je het beste voorleggen aan de competitie leiders van West 1. Pascal Zegwaard is helaas ziek, Wesley Lagerweij en Remko Hoek nemen waar. Gr Robert

 11. Goedemorgen
  Wanneer eindigt fase 2 precies en worden de indelingen voor fase 3 gemaakt?

  Wij hebben een inhaalwedstrijd (fase 2) staan op 20/02 , maar heeft die wedstrijd dan nog wel nut, als op die dag fase 3 begint en de indelingen dus allang al bekend moeten zijn.

  Alvast bedankt voor uw reactie.

 12. Ik lees , dat de start fase 3, op 20 februari is, ik neem aan ,dat dan volgende week de nieuwe indeling wel bekend moet zijn? voor 010 en 9×9 ….ruim een week voor dat er weer gestart word. Of zie ik dat verkeerd. Bij voorbaat dank, H

 13. Betreft competitie indeling D-pupillen

  De KNVB heeft de laatste jaren veel positieve initiatieven genomen die gericht zijn op talentvolle voetballers en hun ontwikkeling. Een goed voorbeeld hiervan zijn de O14/O12/O10 en 9×9 competities. Mijn zoon en zijn team hebben daar de afgelopen jaren volop van geprofiteerd en steeds op of tegen het hoogste niveau van hun leeftijdsklasse kunnen spelen.

  Volgend jaar gaan ze naar de D1 en zullen dan uitkomen in de 1e klasse. Best jammer als je bedenkt dat veel teams die ze nu met gemak achter zich laten uitkomen in de hoofdklasse of de 3e divisie. Zelfs als het ze zou lukken om te promoveren kunnen ze daar zelf niet van profiteren en zijn ze het jaar daar op weer veroordeeld tot 1e klasse puur door de prestaties van hun oudere clubgenoten. Daarmee wordt een zeer talentvolle lichting veroordeeld tot voetbal op een lager niveau dan ze zelf aankunnen.

  Het team van mijn zoon is overigens geen uitzondering, er zijn meer clubs waar dit voor geldt en ook omgekeerd zie ik sommige teams uitkomen in een te hoge klasse en van de 20 wedstrijden er 20 verliezen en daarin maar 8x scoren.

  Dit allemaal omdat de KNVB bij de indeling van deze poules alleen kijkt naar verrichtingen van de club (in plaats van het team zelf) in voorgaande jaren. Dit is niet gericht op de ontwikkeling van talent en lijkt een achterhaald concept. Dit moet toch ook anders kunnen?

  Als je kijkt naar de opzet van de jeugdcompetitie bij hockey bijvoorbeeld (waar NL al jaren tot de absolute wereldtop behoort) spelen jeugdteams tot en met eind oktober in een soort voorronde systeem op basis waarvan dan bepaald wordt op welk niveau dat team de rest van het seizoen gaat spelen (Super A of Landelijke A competities etc.). Zo creëer je sterke en evenwichtige competities gericht op talentontwikkeling.

  Ik wil niet zeggen dat dit exacte systeem zalig makend is maar de KNVB zou varianten hiervan toch eens in overweging kunnen nemen voor competities die door het district zelf worden georganiseerd (vanaf 3e div en lager). Een team kan dan tussentijds ook een stap zetten waar het zelf van profiteert.

  Wellicht is deze site niet de plek om deze vraag te stellen, in dat geval zou ik het op prijs stellen als u de vraag door kan spelen of mij kan aangeven waar ik dit onder de aandacht kan brengen. Het idee borduurt in ieder geval voort op het gedachtegoed dat ook aan de succesvolle O12/O10 en 9×9 initiatieven ten grondslag ligt.

  Het zou toch fantastisch zijn als talentvolle voetballers ook na hun 12e nog op (hun eigen) niveau kunnen voetballen bij hun eigen club.

  Vriendelijke groet,

  Erik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *